T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / KARATAY - Karatay Hamza Yerlikaya Spor Lisesi

OKULUMUZA İSMİNİ VEREN ASRIN GÜREŞÇİSİ HAMZA YERLİKAYA


03-11-2022OKULUMUZA İSMİNİ VEREN ASRIN GÜREŞÇİSİ HAMZA YERLİKAYA

Aslen Sivaslı olan Hamza Yerlikaya, 3 Haziran 1976'da İstanbul'un Kadıköy İlçesinde doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünden mezun olduktan sonra Yerlikaya, Sakarda Üniversitesi'nde de yüksek lisansını tamamladı.

17 yaşında büyükler kategorisinde dünya şampiyonu olarak dönemin Dünya Güreş Federasyonu (FILA) tarafından "Asrın Güreşçisi" unvanına layık görüldü. Hamza Yerlikaya, sporculuk kariyerinde büyükler kategorisinde 2 Olimpiyat, 3 Dünya ve 8 Avrupa şampiyonluğu kazandı.

1996 yılında Atlanta Olimpiyat Oyunları'nda elde ettiği altın madalyanın ardından 1997 yılında kendisine "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası" verildi.  Yerlikaya, 2007 yılında spor hayatını noktaladı.

FILA tarafından yayımlanan tüm zamanların en başarılı güreşçileri listesinde; 23 altın, 4 gümüş, 3 bronz madalya ile üçüncü sırada yer aldı.

2000 yılında yapılan genel seçimlerde 23.Dönem Sivas Milletvekili seçildi.  Hamza Yerlikaya, bu süre zarfında; Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK) üyeliği, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Müşavirliği, TBMM Millî Eğitim ile Gençlik ve Spor Komisyon üyeliği görevlerini de ifa etti. Milletvekilliği görevinin ardından 2012 yılında Güreş Federasyonu Başkanı seçildi. 3 yıl bu görevi sürdüren Yerlikaya, akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görev yaptı.

Halen Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda Bakan Yardımcısı olan Hamza Yerlikaya, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.11.2022 - Güncelleme: 03.11.2022 13:02 - Görüntülenme: 737
  Beğen | 0  kişi beğendi